Straffrättsligt Forum 2022

Välkommen till Straffrättsligt forum på Cypern och Lyxiga Adams Beach.

I år blir det ett ändrat upplägg då vi har fem föreläsare med oss! Ett smörgåsbord av experter som kommer fördjupa sig i sexualmål, förhör, motförhör, vittnespsykologi, målsäganderollen samt hur du övertygar domstolen med bl.a. god retorik & taktik. Se respektive kursdag för fullständigt innehåll.

Kurshotellet håller hög klass och är mycket barnvänligt. För er som vill ta med sig familjen så finns det rymliga superior rum att boka.

Varmt välkommen med din anmälan!
Kursprogram

Kursdag 1
10 april 2022
Klockan 8-12 & 17-19

Frida Wallin & Sabina Böö

Sexualbrotten

> Det slutna rummets problematik i sexualmål, ord står mot ord många gånger, vad säger man till sin klient som är misstänkt för sexualbrott inför första förhöret

> Vad kan man tänka sig att det finns för stödbevisning i sexualmål och hur förhåller sig det till de råd man ger klienten under förundersökningen

> Hur förhör man en målsägande i sexualmål på ett effektivt sätt

> Hur hanterar man stödbevisningen som ofta består i andrahandsuppgifter från vittnen som står nära målsäganden, är kompisar och närstående till målsäganden bra vittnen

> Hur angriper man rättsintygen i sexualmål, har rättsintyget betydelse om målsäganden inte har uppvisat några skador vid undersökningen och slutsatsen från undersökande läkare är att ingenting ändå talar emot att det har gått till så som målsäganden har berättat

> Hur hanterar man skadeståndsanspråken i sexualmål, ska man vitsorda belopp eller inte, vad kan det finnas för fördelar med att vitsorda belopp? Nackdelar?

> Barnförhör i sexualmål och avsaknaden av sådana, föräldrar som ”vittnen” – här kopplar Sabina och Frida ihop teori och praktik utifrån sina erfarenheter i KRY-läkarmålet


Kursdag 2
11 april 2022
Klockan 8-12 & 17-19

Björn Hurtig

Detta kurspass handlar om praktiskt försvarar arbete i mål med lite speciell materia. Vi ska bland annat titta närmare på förhör. Vi ska tala om såväl polisförhör som domstolsförhör. Fokus kommer av förklarliga skäl ligga på förhören i domstol.

Vi inleder generellt och går sedan över på hur man kan hantera experter av olika slag från t.ex. NFC, Rättsmedicinalverket eller de egna sakkunniga som du som försvarare åberopar. Hur hanterar man motsidans experter inom områden som man egentligen inte känner till så mycket av är en av de frågor som vi kommer att diskutera.

En märklig typ av förhör är inspelade barnförhör. Vad gäller för dem? Vad vet domstolen om hur sådana egentligen går till? Vilka tips finns att ge domstolen för att rätt värdera uppgifter i barnförhör? Vi kommer att gå igenom såväl de legala förutsättningar för att få spela grunda en dom på inspelade barnförhör som det praktiska försvararbetet i förundersökningar och mål där sådana förekommer.


Kursdag 3
13 april 2022
Klockan 8-12 & 17-19

Pär Anders Granhag

För att kunna analysera och eventuellt angripa de förhör som hållits under förundersökningen krävs skarpsinne och erfarenhet, men det är också viktigt att ha kunskaper om vad rättspsykologisk forskning visar.

Forskningsfältet förhör- och intervjumetodik utvecklas i hög hastighet och det finns goda skäl till att hålla sig uppdaterad kring vad den senaste forskningen visar.  Det är precis detta som den aktuella kursdagen kommer erbjuda.

Kursdagen kommer också uppmärksamma ett antal allvarliga faktorer som kan påverka tillförlitligheten i uppgifter från målsäganden och vittnen; bland annat hur minnet påverkas av emotionellt laddade händelser, hur ett vittne påverkas av vad andra vittnen säger sig ha sett och effekter av ledande frågor.

Kursdagen kommer därtill behandla några av de kriterier för tillförlitlighet i muntlig bevisning som anvisats av HD, t ex konstanskriteriet och detaljkriteriet.

Vad säger forskningen om värdet av dessa kriterier? Redogörelser kring vad den senaste forskningen visar varvas med fallstudier.


Kursdag 4
14 april 2022
Klockan 8-12 & 17-19

Frida Wallin & Sabina Böö

Målsägandebiträdets/särskilda företrädarens roll i sexualmål

> Mottagande av målet, hur långt har förundersökningen kommit

> Möte med klient innan förhör eller inget möte innan förhör?

> Påverkan av berättelsen, ska målsäganden först berätta för sin advokat, hur förbereder man en klient på förhör

> Genomförande av förhör med klienten

> Utredningens gång, byter handläggare, klientens frustration

> Åtal väcks

> Förberedande av klienten innan huvudförhandling

> Huvudförhandling, medhörning eller ej,

> Efter huvudförhandling, nya regler i hovrätten

Ungdomsmål som försvarare/juridiskt ombud

> Förundersökningen

> Rollen som advokat för ungdomen, föräldrar, socialtjänst

> Huvudförhandlingen

> Lämplig påföljd för ungdomen, vilka påföljder finns?


Kursdag 5
15 april 2022
Klockan 8-12

Jens Lindborg

Hur gör man för att övertyga rätten?

För det första ska man inte vänta till sist med att göra det. En välkänd och skicklig advokat brukar säga att man ska: plädera, plädera, plädera – alltid plädera!

Det ligger mycket i detta. Utmaningen är ju bara att det inte får märkas att man gör det förrän man levererar sitt slutanförande.

Slutanförandet ska ju dock bygga på det som förevarit tidigare under huvudförhandlingen och då är det väl dumt att inte ha gjort ett lysande grundarbete, inte bara i sak, utan även rent taktiskt!

Vi ska tala om taktik i en kontext som handlar om det som normalt inte får sägas: domare känner, vill, tycker och tänker precis som alla andra. Det som skrivs i de egentliga domskälen är dock, som ni vet, inte detta. Det som skrivs där måste vara något annat och framstå som sakligt. Detta ska man aldrig försöka ändra på; särskilt inte genom att säga vad domstolen måste göra givet utredningen i målet.

Kanske imponeras klienten om advokaten håller en hård linje mot domstolen i sådana saker men det är ju inte klienten som skriver domen (eller bedömer skäligheten i kostnadsräkningen). Subtilare argument slår hårdare, särskilt om de kan få domskrivaren (inte advokaten) att framstå som en mycket skicklig jurist. Vi ska tala om hur man kan få domstolen att skörda den vackra blomma advokaten sått med ett enkelt frö av tvivel som sedan varsamt vattnats under hela huvudförhandlingen.

Vi ska alltså tala om hur man kanske kan få domaren att vilja skriva något man själv sagt i sak för att det känns rätt och som domaren bedömer att de flesta, inklusive högre domstolar, kommer tycka är klokt. Det är alltid lättare att få rätt i sak om domarens person inte ogillar tanken på att behöva döma så. I vissa måltyper är detta mer utmanande än i andra, t.ex. sexualbrottmål. Betänk följande exempel på domsinnehåll:

 

>Målsäganden har, trots ett intensivt ifrågasättande under motförhöret, kunnat i någon mån förklara de flesta av de vid en första anblick märkliga momenten i hens berättelse; eller:

 

> Målsägandens berättelse innehåller märkliga moment som inte fått sin förklaring under huvudförhandlingen.

Vilket som är bäst för er klienten kan ni säkert gissa. Hur får man den senare skrivningen?  Genom att göra det som klienten kanske vill, ge sig på målsäganden med hårda frågor om alla konstigheter eller genom att, när det ens tur att förhöra, säga: ”Jag vill faktiskt bespara målsäganden fler frågor.” Vi kommer tala om hur man ibland kan använda sin förhörsteknik på andra sätt än för att få information, t.ex. för att försöka skapa lite välvilja för den egna sidan även när måltypen normalt gör det mycket svårt. Det handlar till syvende och sist om att övertyga domstolen att det inte behöver kännas fel att upprätthålla oskyldighetspresumtionen även i sådana mål.


Kursdag 5
15 april 2022
Klockan 17-19

Här knyter föreläsarna ihop säcken och passet avslutas med en frågestund.
Dagsprogram

Lördag 9 april

Resdag – Avresa sker från Arlanda till Cypern. Efter transfern och incheckning på Adams Beach så samlas vi i lobbyn för en välkomstmingel. Tider meddelas senare.

Söndag 10 april
Kursdag 1 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Måndag 11 april
Kursdag 2 
08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Tisdag 12 april
Fridag eller utflykt (tillval).

Onsdag 13 april
Kursdag 3 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Torsdag 14 april
Kursdag 4 
08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Fredag 15 april
Kursdag 5 
08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Lördag 16 april
Hemresa för gruppen.
Kurshotell

Adams Beach*****

Detta lyxiga hotell ligger vackert beläget vid den kända stranden Nissi Beach på Cypern.

Här bjuds det på sköna utsikter över skinande Medelhavet som kantas av gyllene sandstrand. Hotellet har tre pooler samt barnpool och en trevlig barnklubb varje dag. På hotellet ges det goda möjligheter att utforska landets kulinariska utbud på någon av deras fem restauranger, och det finns tre barer på hotellområdet samt ett SPA och gym för den som vill hålla i gång under resan.

Rummen är bekväma och inredda i varma färger med trämöbler och dubbelrummen med havsutsikt. Alla rum har luftkonditionering, satellit-TV och egen balkong samt övriga bekvämligheter.

Adams Beach Resort ligger endast 3 km från Ayia Napa centrum där det finns mycket att se
och upptäcka. Här är det uppdukat för en härlig konferensvecka!

Del av hotell området.

Barnens favorit

 

 
I grundpaketet ingår

Flyg i ekonomiklass, bagage från Stockholm till Cypern t/r. För anslutningsflyg vänligen kontakta Beda Robertsson. beda@thabelatravel.com

7 nätter i standard dubbelrum med havsutsikt. 

Frukost

Välkomstmingel

Transfers t/r Flygplats kurshotell.

Flygskatter.

Lokala skatter och avgifter.

Övrigt: Representanter från ExPectus AB kommer att finnas på plats under hela vistelsen.
Priser & Villkor

Kursavgift: 26 800 kronor exklusive moms.

Anmälningsavgift: 7 500 kronor per resenär faktureras direkt och inbetalas inom 10 dagar. Därefter anses bokningen komplett.

Reskostnader – Grundpris – Flyg, logi, frukost, transfers per person.


Kursdeltagare del i dubbelrum med annan kursdeltagare – 19,650 kronor.

Detta alternativ är för Kollegor som delar rum, (samma eller annan byrå).


Kursdeltagare del i dubbelrum med medresenär – 29,800 kronor.

Denna kostnad är för kursdeltagare som tar med sig sambo.


Medresenär del i dubbelrum med kursdeltagare – 9,500 kronor.

Denna kostnad är för sambo som delar rum med kursdeltagare.


Rum för eget bruk (utsikt mot pool/omgivningar) – 23,650 kronor.


Superior rum Kursdeltagare med medresenär och ett barn under 11 år – 43,900 kronor.

Superior rum Kursdeltagare med medresenär och två barn under 11 år – 51,400 kronor.


Superior rum Kursdeltagare med medresenär och ett barn 12-17 år – 49,400 kronor.

Superior rum Kursdeltagare med medresenär och två barn 12-17 årFullbokad!

Junior Svit Kursdeltagare med medresenär och ett barn – Pris på förfrågan!

Junior Svit Kursdeltagare med medresenär och två barn – Pris på förfrågan!

Junior Svit Kursdeltagare med medresenär och tre barn – Pris på förfrågan!


Vi reserverar oss för eventuella prisändringar utanför vår kontroll. Priserna är beräknade på minimum 25 kursdeltagare och baseras på dagens valutakurser avgifter och skatter 10,25 euro per den 2 maj 2021.

Teknisk arrangör: Thabela Travel AB för flyg, hotell, marktransport.

Kurs arrangör: ExPectus AB.


Avbokningsvillkor

Avbokning mottages endast via e-post avbokning@expectus.se

Avbokningskostnader – Fri avbokningsrätt t.o.m den 20:e september 2021.

Därefter – Vid avbokning inkommen:

Innan den 16:e oktober 2021 debiteras 40% av kostnaden *1)
Innan den 5:e januari 2022 debiteras 60% av kostnaden *1)
Efter den 5:e januari 2022 debiteras 100% av kostnaden *1)

*1) Kursavgift, flyg, logi.

Anmälningsavgiften täcker depositioner till hotell och flyg och återbetalas ej vid avbokning.

All fakturering kursavgift inkluderad administreras av ExPectus AB.

Slutfaktura skickas 1:a februari 2022.

ExPectus AB äger rätt att ställa in kursen och då återbetalas alla inbetalda avgifter*2). Detta ska meddelas senast 15:e januari 2022.

*2) Anmälningsavgiften är inte återbetalningsbar.

Vid pandemi eller reseavrådan från UD så återbetalas INTE anmälningsavgiften per person utan kursen flyttas fram till ett lämpligt tillfälle.

Med förbehåll för Force Majeure.
Tillägg

Kan läggas till vid bokning av kursen:

Avslutningsmiddag 15 april till självkostnadspris per person.

ERV avbeställningsförsäkring, 6,25% av den totala kostnaden.

ERV reseförsäkring, kompletterande till hemförsäkringen.
I kurspaketet ingår

30 timmars schemalagd utbildning

Digital kursdokumentation

Kursintyg

FM fika kursdagarna
INFORMATION

En kursdag pågår – Se dagsprogram och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 30 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att arrangeras i Cypern. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.

BokaKursavgift

26 800 kronor

exkl. moms


Datum

9-16 april 2022

Yrkesroller

Advokater
Biträdande jurister på advokatbyråer

Föreläsare

Björn Hurtig
Frida Wallin
Sabina Böö
Pär Anders Granhag
Jens Lindborg


Fåtal platser kvar

Boka

Villkor


Antal utbildningstimmar

30 utbildningstimmar

Hålltider

Se dagsprogrammen.


Tillbaka


Dela sidan
Exempel på dubbelrum

Superior rum
2 vuxna och 2 barn upp till 11 år.

 

Superior rum
Två vuxna och ett barn upp till 17 år.

 

Del av hotellområdet.

 

Härlig utsikt från en av restaurangerna.

 

Bon apetit.

 

Gymet.

 

Dubbelrum med havsutsikt.