Straffrättsligt Forum 2021

COSTA TROPICAL KUSTEN

Hjärtligt välkommen till Straffrättsligt Forum som kommer genomföras i Almuñécar med föreläsarna Björn Hurtig, Sonny Björk och Jens Lindborg. Föreläsarna kommer belysa Kriminalteknik, med inslag av spårsäkring, obduktionsprotokoll, rättsintyg, inkonklusiva fingeravtryck, NFC'S graderade skalor, skjutavstånd, vapenbrott, identifikationsbevisning m.m.

Vi kommer att bo på det 4-stjärniga hotellet ALBAYZIN DEL MAR. Denna underbara anläggning måste bara upplevas. Alla rum är sviter som kan fås med upp till fyra sovrum i sviten, vi har valt detta upplägg då vi tror att flera kollegor från samma byråer kommer att åka på denna matnyttiga kurs. Att dela en svit med ett stort gemensamt vardagsrum (med egna sovrum) tror vi kommer att uppskattas! Scrolla neråt och se alla härliga bilder.

Konferensrummet är helt nybyggt och håller hög standard. Poolområdet är otroligt vackert och kommer att bli en trevlig samlingspunkt mellan kurspassen om så önskas.

Välkommen med er anmälan!
Kursbeskrivning

Kursdag 1
Almuñécar 31 mars
Klockan 8-12 & 17-19

Sonny Björk

Temat för dagen är Brottsplatsundersökningens mål, metod och syfte med bedömningar, spårsäkringar och hantering av Gods och Spår för vidare undersökningar. Genomgång av brottsplatsprotokoll. Fallbeskrivningar med exemplifiering av brottsplatsundersökningar och hur dessa kan granskas och värderas.

Brottsplatsanalys med dess olika moment. Hur har kriminalteknikerna kommit fram till sin analys. Bygger den på Fakta, Objektivitet och Kunskap. Finns inslag av extern information i analysen. Faran för Confirmation Bias.

Analys och värdering av säkrade spår och gjorda iakttagelser som Blodbilds-analyser och andra händelserelaterade spår.

Fallbeskrivning utifrån analys av säkrade spår och gjorda iakttagelser.

Granskning av Obduktionsprotokoll och Rättsintyg i syfte att påvisa subjektiva bedömningar och inblandning av extern information i bedömningarna av obduktionsresultaten.


Kursdag 2
Almuñécar 1 april
Klockan 8-12 & 17-19

Björn Hurtig & Jens Lindborg

Temat för dagen är Vapenbrottslighet. På senare tid har såväl lagstiftaren som den allmänna opinionen krävt ”hårdare tag mot vapenbrott”. Under detta moment kommer vi analysera reglerna om såväl skuld som påföljd för olika grader av vapenbrott. Vi kommer även beröra utmaningen som ”obligatorisk häktning” medför.

Syftet är att deltagarna ska känna sig trygga i att deras kunskap efter föreläsningen är tillräcklig för att kunna leverera ett bra försvar. Tanken är också att föreläsningen ska lägga grunden inför momentet om teknisk bevisning som har med vapenanvändning att göra (se kursdag 3).

 

 


Kursdag 3
Almuñécar 2 april
Klockan 8-12 & 17-19

Sonny Björk

Temat för dagen är redovisningar av fingeravtrycksspår och andra spårjämförelser med olika framkallningsmetoder och identifieringar. En nyhet här är att NFC börjat att redovisa fingeravtryck som inte är helt utpekande. Denna redovisning kallas ”Inkonklusiva fingeravtryck” vilket innebär att de påvisar likheter vid jämförelse, men antalet överensstämmande detaljer når inte upp till full identitet. De bedöms istället utifrån en, av NFC, uppställd skala.

Vidare redovisning av övriga spårjämförelser/sammanpassningar utifrån två olika sätt att redovisa resultaten: ”Källmetoden” och ”Det logiska angreppssättet” Källmetoden har använts av SKL/NFC och tekniska roteln i Stockholm under en mycket lång tid. År 2010 införde SKL/NFC ett nytt sätt av värdera sina analysresultat. Man kallade detta för det logiska angreppsättet och strävade efter att redovisa dessa på aktivitetsnivå. Det vill säga sätt in resultatet i en kontext.

NFC använder idag det logiska angreppssättet för att värdera sina analysresultat. Detta gör man genom att använda sig av Bayes teorem/sats genom att ställa upp två hypoteser mot varandra, huvudhypotes och alternativ hypotes. Resultatet av denna värdering mäts sedan mot NFC:s graderade skala som har 9 skalsteg från (Grad +4) till (Grad -4). De olika skalstegen har numeriska värden som anges tex. 1:100 – 1:6000 = (Grad +2).

Skjutningar och svårigheterna med att bedöma dessa, främst skjutavstånd, skjutriktningar och förekomsten av tändsatspartiklar. Vidare beskrivning av vapen, ammunition, ballistik, kulors farlighet och hur detta värderas.

Kriminalteknisk granskning av förundersökningar på områden som inte berörts i ovan nämnda områden.

 


Kursdag 4
Almuñécar 4 april
Klockan 8-12 & 17-19

Björn Hurtig & Jens Lindborg

Temat för dagen är  Identifikationsbevisning.

Ofta får man acceptera åklagarens påstående att brott har begåtts. Frågan är då av vem, eller snarare: om just din klient kan fällas till ansvar för brottet och i så fall varför?

För att kunna ge rätten ökade möjligheter att göra en korrekt bevisvärdering måste du som försvarare veta svaret på flera frågor som vi kommer att behandla under dagen: t.e.x.: Kan man verkligen med relevant grad av säkerhet känna igen en (tidigare okänd) människa? – på långt håll? – när man är berusad? – rädd? – från film  alternativt bilder från övervakningskamera eller fartkamera?

Går det att avgöra vems röst det var som viskade fram hotet? Vilket bevisvärde har röstanalyser? Görs sådana regelmässigt numera? Kan någon annans persons hörsel sägas vara tillräckligt säker för att identifiera att det var en audimotor och inte en volkswagenmotor som varvades upp i flyktbilen?

Hur säkert är egentligen ett DNA-spår som bevis för ett händelseförlopp? Vad har blodstänk med vetenskap att göra? Hur lätt smittar tändsatspartiklar? Efter genomförd kursdag kommer du att vara familjär med saker som bland annat grundläggande perceptionsteori, olika metoder för DNA-analys, Devlinrapporten och Baye’s teorem. Inte minst kommer du ha fått flera praktiska exempel på hur sådan kunskap gör dig till en ännu bättre försvarare än du redan är.

                                                  


Kursdag 5
Almuñécar 5 april
Klockan 8-12 & 17-19

Björn Hurtig & Jens Lindborg

Temat för dagen är Guerillakrigföring i rättssalen – Här kommer vi att behandla taktik. På senare tid har världen i stort blivit varse att det inte alltid är den materiellt starkare parten som går segrande ur en konfrontation. Man talar t.ex. om asymmetrisk eller okonventionell krigföring.

I ett brottmål är det ytterst sällan försvararen som har den starkaste ställningen eller de största resurserna. Vi menar att en försvarare därför kan vinna på att utnyttja tankesätt som gjort guerillakrigaren den segrande i så många andra sammanhang. Det handlar bland annat om att inte lita på sin egen styrka utan att utnyttja motståndarens svagheter, att aldrig fastna i strider som inte går att vinna, att hela tiden fokusera på målet, inte på verksamheten och framförallt: Att aldrig ge upp! Om du inte heller gillar att ge upp ser vi fram emot att tillsammans med dig slipa dina segerredskap för att öka chansen att nå krigsmålen, även när allt känns öken eller när snårigheterna påminner om en djungel.                                                             
Kursprogram

Kursdagarna pågår mellan klockan 8-12 & 17-19,
Dagsprogram

Tisdag 30 mars
Resdag samt välkomstmiddag som ingår i priset för kursdeltagarna. Medföljare kan boka till välkomstmiddag.

Onsdag 31 mars
Kursdag 1) 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Promenadsightseeing med Svensk guide. Klockan 14:30-15:30 (kostnadsfritt). Anmälan via anmälningsformuläret.


Torsdag 1 april
Kursdag 2) 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.


Fredag 2 april
Kursdag 3)
08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.


Lördag 3 april
Gemensam utflykt till Alpujarras

Heldags tur där vi besöker södra sidan av Sierra Nevadas bergssluttningar. Vi lämnar hotellet vid 9 tiden. Vårt första stopp blir Olivoljemuseet där vi får höra historian om hur olivolja blir till. Museet har en egen tillverkad olivolja som blev utnämnd till världens bästa olivolja 2019. Denna går att köpa om så önskas liksom flera härliga krämer (hudvård). Andra stoppet blir i Pampaneira som är känd för sin choklad och vi har ordnat så alla kan provsmaka och handla.

Sedan bär det av till orten Capileira som är känd för sina fina skinntillverkning och här kommer tillfälle ges till shopping till fantastiska priser! Efter shoppingen åker vi vidare en kortare bit för att avnjuta en lunch (ingår i priset) med vidunderlig utsikt. Efter lunchen åker vi mot det sista stoppet som är Rombodegan Ron Montero. Här får vi en lektion i rom tillverkning samt provsmakning och lite shopping. Vi är åter på hotellet vid ca 17.00 tiden.

Sierra Nevada Bergen. När vi är som högst upp, är vi 1.300 m över havet.

Foto: ExPectus.

Ett av fyra stopp. Gillar ni choklad så blir ni inte besvikna!

Foto: ExPectus.

Sista stoppet förtäljer Romens historia. Foto: ExPectus

Tredje stoppet. Här kan ni fynda skinnprodukter till fantastiska priser.

Foto: ExPectus.


Söndag 4 april
Kursdag 4) 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.


Måndag 5 april
Kursdag 5) 08–12 & 17–19
Under kursuppehållet är det egen tid.

Gemensam 5-rätters avsmakningsmiddag klockan 20:00 Anmälan via hemsidan under tillägg.


Tisdag 6 april
Resdag, tider meddelas närmare avresa.

 
Kurshotell

 

ALBAYZIN DEL MAR ****

Underbart hotell med stora, ljusa sviter som har 2 till 4 sovrum, luftkonditionering. De har även ett stort vardagsrum med satellit-TV, ett fullt utrustat pentry och en egen balkong/terrass som erbjuder underbar utsikt över Costa Tropicals stränder eller de omgivande bergen.

Hotellet har en à la carte restaurang, piano bar poolbar, litet gym & biljard. Det är c:a 5 minuters promenad till stranden, Gamla stan och shopping.

Hotellet har en trädgård med arabisk-andalusisk arkitektur med vattenfall, broar och grottor intill poolerna. Ett helt otroligt hotell, så annorlunda och så vackert.

RUMMEN:

(A) Bokas som enkelrum

(B) Bokas för två personer

 (C) För större sällskap (samma byrå/barnfamilj 4-6 personer) pris på förfrågan!

 

Planlösning för A) Kan endast bokas för eget bruk.

Planlösning för B) För två personer

Planlösning för C) För större sällskap (Byrå/barnfamilj) – Pris på förfrågan.

Exempel: Del av vardagsrummet.

Exempel: Del av Vardagsrummet.

Alla sviter har fullt utrustade kök med tvättmaskin.
Kursort

Almuñécar

Almuñécar är en lugn och trygg småstad i Granadaprovinsen. Staden grundades för ca 3 000 år sedan och har haft en betydande roll i Medelhavsområdets historia. Många folkslag har satt sin prägel på stadskärnan, där kullerstensgränderna slingrar sig som i en labyrint.

Vid det centrala torget Plaza Kelibia ligger mysiga barer och uteserveringar som serverar plato del dia, dagens rätt och tapas. I Almuñécar finns flera stränder och en 7 km lång palmkantad strandpromenad. Perfekt för en morgon- eller kvällspromenad!

Costa Tropical

Den lilla omtyckta kustremsan där Almuñécar är beläget, öster om Málaga, kallas för den ”tropiska kusten”. Namnet förklaras av att här råder ett subtropiskt och ovanligt milt klimat, som ger cirka 320 soldagar per år och en behaglig vintertemperatur.

Nedanför Sierra Nevadas skyddande bergskedja ligger vita andalusiska byar i bördiga dalar. Här odlas exotiska frukter som avokado, cherimoya, banan, mango och papaya.

 
I grundpaketet ingår

Flyg i ekonomiklass inklusive bagage från Arlanda eller Kastrup till Malaga t/r.

Avresa från annan ort kontakta Eva Drugge 0733 – 56 55 94 på EE World Travel.

• Sju nätter enligt valt boendealternativ 

3-rätters välkomstmiddag  inklusive dryck för kursdeltagarna.

Frukost

Transfer t/r flygplatsen i Malaga – Kurshotellet (tar c:a 60 min)

Lokala skatter och avgifter i Spanien

Flygskatt

Övrigt: Representanter från ExPectus AB & EE World Travel kommer att finnas på plats under hela vistelsen

Med förbehåll för force majeure.
Priser & Villkor

Kursavgift: 24 900 kronor – på kursavgiften tillkommer 25% moms.

Anmälningsavgift: 10 000 kronor per resenär faktureras direkt och inbetalas inom 10 dagar. Därefter anses bokningen komplett.

Reskostnader – Grundpris – Flyg, logi, Transfers & frukost, per person


7 nätters boende Enkelrum för eget bruk 23 900 kronor.

 


7 nätters boende – Kursdeltagare del i dubbelrum med annan kursdeltagare 19,900 kronor.

 


7 nätters boende Kursdeltagare del i dubbelrum med medresenär – 27,800 kronor.

 


7 nätters boende Medresenär del i dubbelrum Kursdeltagare – 12,000 kronor.

 


Vi reserverar oss för eventuella prisändringar utanför vår kontroll. Priserna är beräknade på minimum 30 kursdeltagare och baseras på dagens valutakurser, avgifter och skatter.

Valutakursen är beräknad på 1 EUR = 10,28 SEK (juli 2020).

På grupp & konferensarrangemang inom EU tillkommer EU-moms med 2,67%.

Researrangör är EE World Travel AB.

 


Avbokningsvillkor

Avbokning mottages endast via e-post avbokning@expectus.se

Avbokningskostnader – Fri avbokningsrätt t.o.m den 25e augusti 2020.

Därefter – Vid avbokning inkommen:

Innan den 1 september 2020 debiteras 40% av kostnaden *1)
Innan den 1 december 2020 debiteras 75% av kostnaden *1)
Efter den 1 december 2020 debiteras 100% av kostnaden *1)

Vid pandemi liknande Covid-19 och reseavrådan från UD så återbetalas kursavgiften samt logi kostnaderna.

*1) Kursavgift, flyg & logi.
Anmälningsavgiften täcker depositioner till hotell och flyg och återbetalas ej vid avbokning.

Anmälningsavgift och slutfaktura, kursavgift inkluderad administreras av Expectus. Slutbetalning faktureras den 18 januari 2021.

ExPectus AB äger rätt att ställa in kursen och då återbetalas alla inbetalda avgifter.*1)  Detta ska meddelas senast den 11 januari 2021.
Tillägg

Kan läggas till vid bokning av kursen.

Avbeställningsskydd ERV – Kostar 6% av resans total kostnad.

Reseförsäkring ERV ca 350 kronor per person.

3-rätters välkomstmiddag 695 kronor inklusive dryck (Medföljare). Bokas via anmälningssidan.

5-rätters avsmakningsmiddag 895 kronor inklusive dryck Bokas via anmälningssidan.

Onsdag 3 april
Gemensam utflykt till Alpujarras – Kostnad 1,350 kronor per person. Lunch ingår i priset. Evenemanget bokas via anmälningssidan.

Se dagsprogram – Scrolla till 3 april.

 

 
I kurspaketet ingår

• 30 timmars schemalagd utbildning

• Digital Kursdokumentation

• Kursintyg

• En kaffepaus (fm) per kursdag
INFORMATION

En kursdag pågår – Se dagsprogram och uppfyller branschorganisationernas krav på professionell fortbildning. Ett kursintyg omfattande 30 kvalificerade utbildningstimmar tilldelas efter genomförd utbildning. Kursen kommer att genomföras i Spanien. Vi förbehåller oss rätten att eventuellt ändra delar ur kursinnehållet för att Du som kursdeltagare skall få ta del av det mest aktuella av ämnena under den faktiska kursdagen.

BokaKursavgift

24 900 kronor

exkl. moms


Datum

30 mars- 6 april 2021
Almuñécar, Andalusien.

Yrkesroller

Advokater
Biträdande jurister på advokatbyråer

Föreläsare

Björn Hurtig
Jens Lindborg
Sonny Björk


Boka

Villkor


Antal utbildningstimmar

30 utbildningstimmar

Konferensanläggning

ALBAYZIN DEL MAR ****


Hålltider

Se dagsprogrammen.


Tillbaka


Dela sidan
Del av poolområdet.

Del av poolområdet.

Stranden ligger 5 minuter från hotellet.

Stranden.

Mysiga gränder i Gamla stan.

Pool omgivning Foto: ExPectus

Del av poolområdet. Foto: ExPectus.

Del av poolområdet. Foto: ExPectus.

Del av poolområdet. Foto: ExPectus.

Avkoppling. Foto: ExPectus.

Nybyggda konferensrummet. Foto: ExPectus.

Konferens loungen. Foto: ExPectus.

Del av konferens loungen. Foto: ExPectus.

Lobbyn och receptionen. Foto: ExPectus.

Den härliga strandpromenaden är c:a 7,5 km lång.

Foto: ExPectus.